Tanker m.s. "Sunetta", 1947, op een mijn gelopen.

Foto boven: m.s. "Sunetta", voor anker in Schiedam, nadat ze in 1947 bij Hoek van Holland op een mijn was gelopen.

Terug naar Overzicht

Deze tanker werd in 1935 door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij voor de Anglo-Saxon Petroleum Company te Londen gebouwd, zie ook pagina RDM-186.html van deze website.

Omschrijving:
Het motorschip "Sunetta" was op een mijn gelopen, was midscheeps ingescheurd en had een knik opgelopen waardoor voor- en achterschip dieper in het water lagen. Voor en achter in het dok werden speciale kielblokken opgesteld. Het schip werd daar zeer nauwkeurig boven gemanoeuvreerd en in het dok opgesteld. Midscheeps werd het schip volgepompt met water. Door dit gewicht zakte het schip ook daar op de kielblokken. De reparatie kon beginnen.

Citaten:
- "Rotterdamsche Droogdok Maatschappij" door Evert van der Schee, blz. 59/60:
... ... Eind '47 diende zich een bijzondere reparatieklus aan. Het motorschip "Sunetta" was op een mijn gelopen. Het schip was midscheeps ingescheurd en had een knik opgelopen waardoor voor- en achterschip dieper in het water lagen. Hou repareer je nou zoiets? Knappe koppen hebben daar het volgende op gevonden. Voor en achter in het dok werden speciale kielblokken opgesteld. Het schip werd daar zeer nauwkeurig boven gemanoeuvreerd en in dok opgesteld. Midscheeps werd het schip volgepompt met water. Door dit gewicht zakte het schip ook daar op de kielblokken. De reparatie kon beginnen. Vast staat dat deze aanpak maanden werk heeft bespaard. ... ...

Meer foto's:
- Foto 1: Een krantenberichtje van 01-08-1947 over het ongeluk met m.s. "Sunetta", met nog weer twee doden t.g.v. WO-II.
- Foto 2: Het zwaar beschadigde m.s. "Sunetta". Het strijken van de sloep ging hier kennelijk ook nog fout!
- Foto 3: Het zwaar beschadigde m.s. "Sunetta".
- Foto 4: m.s. "Sunetta", later in Sydney.
- Foto 5: m.s. "Sunetta", later in Sydney.

Bronnen:
- "Rotterdamsche Droogdok Maatschappij" door Evert van der Schee, 1998, ISBN: 90 732 3516 2.
- http://www.cnooks.nl/vloot2.htm: 37) Sunetta.
- http://www.kombuispraat.com.

Terug naar Overzicht