Passagiersschip "Rotterdam", 1963, groot onderhoud.

Foto boven: Groot onderhoud bij de R.D.M. van het passagiersschip "Rotterdam" tussen 2 november en 11 december 1963.

Terug naar Overzicht

Schepen zijn er om te varen en zeker luxe schepen zoals de "Rotterdam", waarvan juist de cruises rond de feestdagen in het Cara´bisch gebied bijzonder aantrekkelijk zijn voor een groot publiek. Wat de R.D.M. betreft, kan de "Rotterdam" daar weer varen na de grote onderhoudsbeurt, die het schip tussen 2 november en 11 december 1963 op haar werf heeft gehad. Het was de eerste grote onderhoudsbeurt, de vier-jaarlijkse survey, sinds het schip op 20 augustus 1959 aan de Holland-Amerika Lijn werd afgeleverd.

Omschrijving:
Vooral de inspectie van de machines maakte een belangrijk onderdeel van deze survey uit. Zowel de hoofdturbines, die het schip voortstuwen, als de turbogeneratoren met hun vermogen van vier maal 1300 KW, bleken volkomen in orde. Datzelfde gold voor de tandwielkasten van de hoofdturbines. Van de gelegenheid toen het schip in dok lag is gebruik gemaakt om het pokhout in de schroefaskokers te vernieuwen en verder zijn de stabilisatievinnen van roestvrij stalen voeringen voorzien. Dat er duizenden kilo's verf aan de surveybeurt zijn te pas gekomen spreekt vanzelf.
Het comfort van de "Rotterdam" is bij deze gelegenheid nog iets uitgebreid door de aanleg van een televisiecircuit, waardoor men aan boord TV-programma's zal kunnen zien van de wal (voorzover het schip dicht bij een TV-station gemeerd ligt) of filmprogramma's die men aan boord verzorgt. Via een opnamecamera op de brug zal men zelfs, terwijl men behaaglijk binnen blijft zitten, op het TV-scherm kunnen volgen wat er bezienswaardig is in een haven bij binnenkomst of vertrek. Passagiers in de luxe-hutten zullen een eigen TV-toestel voor hun appartement kunnen huren.
De waardering voor het comfort aan boord heeft de voordurende aandacht van de reder, want de passagiers aan boord van de "Rotterdam" zijn over het algemeen wel wat gewend. Tot de gasten aan boord behoorden onder andere de Hertog van Windsor, de Amerikaanse miljonair Rockefeller en de Joegoslavische president Tito met een heel gevolg.

Artikelen:
- "Rotterdam" met Kerst in het Cara´bisch gebied, bedr.blad "Nieuws van de RDM", december 1963, blz. 6-7: PB-1963-12.pdf.

Meer foto's:
- Foto 1: De "Nieuw Amsterdam" (links) en de "Rotterdam" (rechts), tegelijkertijd bij de RDM in het dok.
- Foto 2: Het uitzicht bij windkracht 11 vanuit de hut van de HWTK aan boord van de "Rotterdam".

Bronnen:
- Artikelen hierboven.

Terug naar Overzicht