Gastanker "Aristotle", 1968, reparatie.

Foto boven: De gastanker "Aristotle".

Terug naar Overzicht

Bijzonder karwei.
Begin oktober arriveerde de gastanker "Aristotle" aan onze werf voor reparatie. De werkzaamheden bestonden uit het repareren van de tanks, het monteren van een deep-well pomp en het veranderen en repareren van roestvrij stalen leidingen. Het schip is ingericht voor het vervoer van methaan, het hoofdbestanddeel van aardgas, dat bij een temperatuur van -160 C in vloeibare vorm vervoerd kan worden.
De zeer lage temperatuur vereist voor de tanks een bepaald soort materiaal, waarvoor een aluminium legering een goede oplossing is gebleken. Om de warmteoverdracht aan de omgeving zoveel mogelijk te beperken zijn de tanks uitgevoerd met een dubbele wand, waartussen een isolator is aangebracht. Ter vergelijking van dit systeem kan de thermosfles dienen ...
De reparatie vereiste de nodige voorbereiding. Het hakken en slijpen van aluminium, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de aan te houden diepte, kon mede door de goede voorbereiding vlot verlopen.
Het lassen van aluminium in een min of meer gesloten ruimte met behulp van verse lucht maskers is voor de RDM geen alledaags karwei, maar dit werk kon in de geplande tijd worden uitgevoerd. De werkzaamheden aan de roestvrij stalen leidingen gaven de gespecialiseerde lassers weinig problemen. Door de toewijding van allen die het werk moesten uitvoeren kon ook dit bijzondere karwei tot een goed einde worden gebracht.
De "Aristotle" werd gebouwd in 1945 als stukgoed vrachtvaarder en in 1958 verbouwd tot 's werelds eerste gastanker voor het vervoer van vloeibaar methaangas.
(Bron: Nieuws van de RDM, oktober 1968)

Omschrijving:


Citaten:

Artikelen:
- Bijzonder karwei, bedrijfsblad "Nieuws van de RDM", oktober 1968, blz. 4: PB-1968-10.pdf.

Meer foto's:

Bronnen:
- Artikelen hierboven.

Terug naar Overzicht