Odense Staalskibsvaerft, 1969, zeer zware roeren met roerkoningen.

Foto boven: De in opdracht gekregen roeren met roerkoningen zijn bijna even hoog als de toren van het
                      RDM hoofdkantoor.

Terug naar Overzicht

RDM winkel draait op volle toeren
Als we zeggen dat de winkel van de RDM goede zaken doet, bedoelen wij - zoals u wellicht weet - dat onze afdeling Verkoop goed in de markt zit. En dat mag op het ogenblik zeker worden gezegd! Een van de afdelingen in ons bedrijf, die hiervan met name profiteert is de smederij, die met haar 3300 en 6000 tons persen tot de best geoutilleerde in den lande mag worden gerekend.
Dit is een bijzonder verheugende zaak, aangezien de werkvoorziening in de smederij de laatste twee jaar soms een moeilijke zaak was. De orderportefeuille voor algemeen smeedwerk (dus exclusief het smeedwerk t.b.v. onze opdrachten op nucleair gebied) bevat thans echter al meer opdrachten, dan de totale produktie van vorig jaar !
Er is zelfs zoveel werk, dat er zo nu en dan karweien aan onze fusiepartners moeten worden uitbesteed.
Interessante orders.
Verreweg het grootste deel van de ontvangen "smeedorders" vormen opdrachten voor asleidingen voor grote tot zeer grote schepen. Daarnaast kregen wij van de moderne Deense scheepswerf Odense Staalskibsvaerft opdracht voor de levering van een vijftal zeer zware roeren compleet met roerkoningen, die elk een totale hoogte hebben van ruim 22 meter en een gewicht van ca. 150 ton. Van deze order, waarmee alleen al een bedrag is gemoeid van ruim 2 miljoen gulden, wordt een deel uitgevoerd door Wilton-Fijenoord. De roeren zijn bestemd voor mammoettankers, die genoemde Deense werf in portefeuille heeft.
Een ander karwei dat de aandacht vraagt, vormt de vervaardiging van een enorme krukas, waarvoor de voorbewerkte onderdelen door de opdrachtgever - het Italiaanse bedrijf Italsider te Genua - werden toegeleverd. De 10-slags krukas krijgt een gewicht van 260 ton en is bestemd voor de grootste Fiat scheepsmotor ter wereld. De kanjer moet in de loop van dit jaar worden opgeleverd.
(Bron: Nieuws van de RDM, maart 1969)

Omschrijving:
De moderne Deense scheepswerf Odense Staalskibsvaerft gaf opdracht voor de levering van een vijftal zeer zware roeren compleet met roerkoningen, die elk een totale hoogte hebben van ruim 22 meter en een gewicht van ca. 150 ton. Een deel van de opdracht werd uitgevoerd door Wilton-Fijenoord. De roeren waren bestemd voor mammoettankers, die genoemde Deense werf in portefeuille had.

Citaten:

Artikelen:
- RDM winkel draait op volle toeren, bedrijfsblad Nieuws van de RDM, maart 1969, blz. 16: PB-1969-03.pdf.

Meer foto's:
- Foto 1: De Britse mammoettanker "Mitra", in 1969 opgeleverd door Odense Staalskibsvaerft, zou volgens kenners
              één van de vijf schepen met bovenstaand roer geweest kunnen zijn.

Bronnen:
- Artikelen hierboven.

Terug naar Overzicht