Booreiland "Sedneth II", 1972, reisklaar maken.

Foto boven: Een oude bekende van de RDM, het booreiland werd in 1972 klaar gemaakt voor een reis naar de
                      Perzische Golf.

Terug naar Overzicht

Weerzien met een oude bekende.
Begin oktober is het booreiland "Sedneth II" naar Rotterdam gekomen. Dit vijfpotige eiland, dat de RDM indertijd in samenwerking met de werf Gusto heeft gebouwd, gaat de Noordzee verlaten en wordt ingezet in de Perzische Golf. In verband met de sleepreis om de Kaap zullen diverse voorzieningen moeten worden getroffen. De RDM heeft van de Nederlandse Zeeboormaatschappij te 's-Gravenhage hiertoe opdracht gekregen.
Evenals enige tijd geleden bij de "Santa Fé Explorer" het geval was, zullen de poten van de "Sedneth II" aanzienlijk worden ingekort. De vijf pootstukken van 12,5 meter zullen op het dek zeevast worden gezet. Een belangrijk punt is verder het borgen van de vijzelinstallatie. Tenslotte zullen ramen, deuren en ventilatiekokers worden geblindeerd. RDM-ers zijn vooraf naar het eiland geweest om al het werk op te nemen. Het karwei moet binnen zeer korte tijd zijn beslag krijgen.
(Bron: Nieuws van de RDM, oktober 1972)

12.000 mijl voor de boeg; De "Sedneth II" vertrok uit Rotterdam naar de Perzische Golf.
De sleepboten "Rode Zee" en "Hudson" van Smit Internationale Zeesleep- en Bergingsbedrijf zijn op 1 november 1972 met het booreiland "Sedneth II" van Rotterdam naar de Perzische Golf vertrokken. Het vijfpotige booreiland, eigendom van de Nederlandse Zeeboor Maatschappij te Den Haag, was daarvoor door onze afdeling Reparatie in de Waalhaven "verzendklaar" gemaakt voor de 12.000 mijl lange sleepreis, die via Kaap de Goede Hoop zal gaan. De sleepboot "Hudson" (4.000 ipk) zal ter hoogte van Freetown het transport verlaten, waarna de "Rode Zee" (11.000 ipk) alleen de "Sedneth II" naar haar bestemming (Kharg Island) zal brengen. Bij vertrek staken de vijf poten van het booreiland ongeveer 80 meter omhoog. Tijdens de sleepreis verblijven 21 personen aan boord van het booreiland.
(Bron: Nieuws van de RDM, november 1972)

Omschrijving:
Dit vijfpotige eiland gaat de Noordzee verlaten en wordt ingezet in de Perzische Golf. In verband met de sleepreis om de Kaap werden diverse voorzieningen aan boord getroffen. Dit reisklaar maken geschiedde door de RDM.

Citaten:

Artikelen:
- Weerzien met een oude bekende, bedrijfsblad "Nieuws van de RDM", oktober 1972, blz 15: PB-1972-10.pdf.
- 12.000 mijl voor de boeg; De "Sedneth II" vertrok uit Rotterdam naar de Perzische Golf, "Nieuws van de RDM",
  november 1972, blz 3: PB-1972-11.pdf.

Meer foto's:
- Foto 1: Een romantisch plaatje van de "Sedneth II" in de Waalhaven te Rotterdam.
- Foto 2: Stuk voor stuk werden de pootstukken van 12,5 meter door een bok van hun plaats geplukt en op dek gezet.
- Foto 3: De bedrijfsarts dr. Gispen (l) bezocht de "Sedneth II" om de bemanning in te enten.
- Foto 4: Een kijkje op het dek.
- Foto 5: De "Sedneth II" vertrok uit Rotterdam naar de Perzische Golf.

Bronnen:
- Artikelen hierboven.

Terug naar Overzicht