Vrachtschip "Straat Frazer", 1963, nieuwbouw dekhuis.

Foto boven: Het bij de RDM gebouwde middendekhuis van m.s. "Straat Frazer" (1963), dat bij P. Smit Jr. in aanbouw is.

Terug naar Overzicht

Bij de R.D.M. levert het maken van grote secties vandaag aan de dag (1963) geen moeilijkheden meer op, gezien de ruime werkplaatsen en de uitstekende outillage. Ze hebben een goede naam ook op het gebied van grote en moeilijke karweien en het personeelsblad "De Wekker" laat daar graag iets over doorschemeren.

Omschrijving:
Voor het bij P. Smit Jr. in aanbouw zijnde m.s. "Straat Frazer", bestemd voor de Koninklijke Java-China Paket Lijnen N.V., werd in één van de grote werkplaatsen van de R.D.M. het middendekhuis vervaardigd.
Dit middendekhuis werd eerst geheel opgebouwd in de montagehal. Hoewel het gewicht, 165 ton, en de grootte een bezwaar vormden om in één keer te worden verplaatst, heeft dit hoegenaamd geen hoofdbrekens gekost. Het dekhuis werd "gewoon middendoor gesneden" en de beide delen, 80 en 85 ton, gingen afzonderlijk op transport naar de werf van P. Smit Jr.
Als een legpuzzel pasten de stukken daar weer in elkaar. Aan boord van de "Straat Frazer" zullen volgens het personeelsblad "De Wekker" zelfs de vliegen zich over het gladde oppervlak kunnen verbazen.

Citaten:

Artikelen:
- 2x1=1, personeelsblad "De Wekker", maart 1963, blz. 7: PB-1963-03.pdf.

Meer foto's:
- Foto 1: Het middendekhuis van m.s. "Straat Frazer".
- Foto 2: Het middendekhuis van m.s. "Straat Frazer".
- Foto 3: Het bij P. Smit Jr. gebouwde m.s. "Straat Frazer", met zicht op de boeg en de bakboordzijde.

Bronnen:
- Artikelen hierboven.

Terug naar Overzicht